Жіноче здоров’я. Харчування.
Довго я вагалася, чи продовжувати ділитися думками з книги Наталі Зубарєвої «Вальс гормонів». Оскільки після свого поста отримала в приват посилання на джерела, в яких Зубарєву звинувачують у плагіаті… Це, звичайно, не додає честі автору, м’яко кажучи, але тим не менше не перекреслює важливості озвучених у книзі думок. До того ж сама опинялася в ситуації безпідставного очорнення, тому ставлюся до таких речей дуже обережно. Отож, продовжу :).
Наступним після сну важливим компонентом жіночого здоров’я є грамотне харчування. Наталя пише, що маємо думати, що кладемо до рота. Вона не є прихильником дієт, голодувань та частих прийомів їжі. Суть у збалансованому харчовому раціоні. Прості продукти, багато овочів та фруктів, правильне їх поєднання…🥦🥑🍅🍇🍉
«За допомогою правильно підібраних і приготованих продуктів можна регулювати багато процесів, аж до гормонального фону, і успішно вирішувати найрізноманітніші проблеми зі здоров’ям.»
Подає конкретні рекомендації для людей, що мають захворювання щитовидної залози, цукровий діабет, ожиріння, недостатню вагу.
Наголошує на важливості пиття води. Саме зі склянки води кімнатної температури слід починати свій день. І випивати протягом дня в кількості 30 мл на кг ідеальної маси тіла, яку розраховують за формулою Devine:
Ідеальна вага для жінок (кг): 45,5 + 2,3 × (0,394 × ріст (см) — 60)
Ідеальна вага для чоловіків(кг): 50 + 2,3 × (0,394 × ріст (см) — 60).
Загальні поради щодо харчування наступні:
1. Не менше 3 основних прийомів їжі
2. Перший прийом – протягом першої години після пробудження, останній – за 2-3 год до сну, але не пізніше 21 год.
3. Найоб’ємніший приймом їжі – обід, трохи менший – сніданок, і ще менший – вечеря, але обов’язково повинна бути.
4. За 20 хв до їжі – склянка води кімнатної температури, їжу не запивати.
5. Чай/кава – за годину до чи через годину після їжі
6. У кожному прийомі їжі мають бути білки, жири та вуглеводи!!!
7. Не слід їсти на вечерю творог та кисломолочні продукти
Продукти для жіночої краси та здоров’я: 💃
• Риб’ячий жир або жирна риба кілька разів на тиждень
• Лляна олія або насіння льону (в кашу, наприклад, краще мелене)
• Горіхи та насіння (сире, НЕ смажене). Одна пригорща на день, 20-30 г
• Авокадо, половинка на день. В салати чи на хліб/хлібець
• Нерафіновані олії, соняшникова в тому числі
• Творог, не знежирений, 2-5%
• Кунжут – добова норма кальцію у столовій ложці. Краще не кондитерський, а «дикий»: неочищений, не шліфований, краще чорний. Це чудове джерело біодоступного кальцію для костей, нігтів та волосся.
Будьмо здоровими!
Далі, сподіваюсь, буде :).